Wie is Jon Gardella?

jon_gardella_1Jon Gardella is misschien wel de bekendste inwoner van Garnwerd. De omroep NPS heeft zelfs een documentaire over deze kunstenaar gemaakt voor het TV-programma ‘Van Gewest tot Gewest’, met de titel ‘Vaart in de Beelden’. Maar wie is deze in Garnwerd wonende en werkende artiest?

Jon Gardella werd geboren in 1948 in de V.S., in Cooperstown in de staat New York. Op 18-jarige leeftijd besloot hij zijn geboorteland te verlaten om te gaan studeren aan de Academia di Belli Arti in Rome, onder het toeziend oog van Venanzo Crocetti en Pericle Fazzini. Als student hielp hij mee aan de restauratie van een deel van Florence na de overstroming van de rivier de Arno. Gardella vervolgde zijn studie aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en kwam zo in Nederland terecht. Zijn leermeesters hier waren onder andere Piet Esser en Paul Gregoire.

De kunstenaar is daarna vooral bekend geworden door zijn monumentale bronzen beelden. Zijn werk valt te typeren als een mix tussen herkenbare beelden en abstracte lijnen, en Jon Gardella is dan ook lid van de Groep van de Figuratieve Abstractie (of simpelweg De Groep). Geliefde onderwerpen van zijn beelden zijn het menselijk lichaam in allerlei vormen en houdingen en dieren zoals koe of paard. De meeste van zijn beelden zijn te herkennen als hun onderwerp maar hebben daarnaast vloeiende lijnen en vormen die het geheel een dynamische impressie geven.

Artiesten hebben vaak een bijzonder verhaal te vertellen en uiten dat in hun werk. In de voorgaande gedeelten van dit artikel komt dat al goed naar voren, op casino android valt hier nog meer over te lezen. Jon Gardella is een bijzondere persoonlijkheid en dat valt in zijn werk goed terug te zien.

Jon Gardella kreeg in 1975 zijn eerste opdrachten van de gemeente Winsum. Daarna maakte hij een bekend beeld van een centaur voor de nieuwe Zernike-campus van de Universiteit Groningen. Andere opdrachten volgden, zoals een groot beeld (‘Luchtspektakel’) voor het Philips Laboratorium in Eindhoven. Naast zijn werk met monumentale beelden ontwierp Jon Gardella ook ruim twintig decorstukken voor de opera MEDEA met Sarah Caldwell, en een aantal prijzenbeeldjes.

Vanaf september 2011 is de kunstenaar docent Beeldhouwen aan de Klassieke Academie Groningen. Deze markante inwoner van Garnwerd geeft een modern tintje aan dit eeuwenoude dorp.