Wat is het Pieterpad?

De opening in 2014 van een nieuw deel van het Pieterpad tussen Winsum en Garnwerd heeft het dorp nog beter op de kaart gezet voor wandelaars en recreanten uit het hele land. Maar wat is het Pieterpad eigenlijk?

Het Pieterpad is een zogenaamd lange-afstand-wandelpad (LAW). LAWs zijn lange uitgezette wandelpaden, bewegwijzerd met rood-witte markeringen. Nederland heeft een uitgebreid netwerk van 20 van deze wandelroutes, variërend in lengte van 129 tot 400 kilometer. Het Pieterpad, met een lengte van bijna 500 kilometer, is misschien wel de bekendste van de lange-afstand-wandelpaden. De route, van Pieterburen in Groningen naar de Pietersberg in Zuid-Limburg, is onderverdeeld in 26 etappes.holland-1344638_960_720

Het Pieterpad is de langste wandelroute van Nederland en passeert dan ook stukken van alle mooie landschappen die ons land te bieden heeft. De rijke Groningse klei met de wierdedorpen waar Garnwerd een mooi voorbeeld van is, is nog maar het begin van het pad. Na het doorkruisen van de Drentse zandgronden passeert het pad verder de Sallandse heuvelrug, de beekjes van de Achterhoek en de houtwallen en akkers van het Montferland, om uiteindelijk te eindigen in Limburg. Na de laatste trajecten langs de Maas en door de rest van deze langgerekte, veelzijdige provincie eindigt het Pieterpad toepasselijk op de Pietersberg, in het uiterste zuiden van het land.

Terug naar het noorden: het tweede traject van het Pieterpad begint in Winsum en eindigt in het centum van Groningen. Vanuit Winsum steken wandelaars het Oude Diepje over, de vroegere loop van het Reitdiep, dat nu tegen Garnwerd aanligt. In het landelijke buurtschap Alinghuizen gaat de route over een oud kerkpad richting het Reitdiep. Daar volgt de wandelaar de Reitdiepdijk, totdat het bekende dorpsgezicht van Garnwerd hem begroet. Veel wandelaars kiezen voor een pauze bij één van de cafés in het dorp.

Het Pieterpad gaat na Garnwerd verder langs het Reitdiep richting Groningen, en passeert daar vele andere mooie wierdedorpen.