Wat is er te zien rondom Garnwerd?

3633005176_9f38da5b69_zOp een andere pagina (‘Wat is er te zien in Garnwerd?’) hebben we het gehad over de bezienswaardigheden in het dorp zelf. Maar ook de omgeving van Garnwerd heeft veel te bieden. Mocht u dus na een paar uur het grootste deel van het dorp verkend hebben, niet getreurd; ook buiten de bebouwde kom zijn er veel schilderachtige tafereeltjes te ontdekken.

Wandelt of fietst u bijvoorbeeld eens de Antumerweg op, een smal weggetje door de weilanden met aan weerszijden een wit hek, even ten westen van het dorp. U passeert hierbij de Kokersluis, een dubbele uitwateringsluis, gebouwd in 1867 om te helpen bij de zeer belangrijke afwatering van West-Groningen. Deze sluis is gebouwd ter ondersteuning van de even verderop gelegen Aduarderzijl (een zijl is een bepaald type sluis). De Aduarderzijl bestaat al sinds 1285, hoewel de huidige incarnatie in 1706 gebouwd is. Als u even verder loopt, langs het in 1680 gebouwde witte sluiswachtershuisje, komt u in het gehucht Aduarderzijl, dat naar de sluis genoemd is.

U kunt er ook voor kiezen om niet te Antumerwerg in te slaan, maar in plaats daarvan het Aduarderdiep direct ten westen van Garnwerd over te steken. Volgt u deze weg, dan komt u eerst langs Feerwerd, verstopt achter een brede groene heg. Feerwerd is in veel opzichten het kleine broertje van Garnwerd. Het is ook een wierdedorp, dat net als Garnwerd zijn oude karakter behouden heeft, met net als Garnwerd een oud kerkje (de Jacobuskerk) en een nog altijd in bedrijf zijnde korenmolen (de Joeswert).

Zo wordt langzamerhand wel duidelijk dat Garnwerd meer dan voldoende te bieden heeft, net als dat met de pagina android slots het geval is. Voor iedereen valt er wel iets te beleven en op een mooie dag is het een waar genot om in deze plaats te gaan kijken. Lees hieronder verder wat er in de nabije omgeving nog meer te beleven is.

Heeft u de smaak van de wierdedorpen te pakken, vervolg dan uw weg naar het dorpje Ezinge. Hier bevindt zich het Museum Wierdenland, met als thema het Groningse wierdengebied. Ezinge is wat groter dan Garnwerd, en is bekend vanwege de opgravingen die hier in de jaren twintig gedaan zijn. Hierbij zijn de resten van maar liefst 85 boerderijen uit de 5e en 6e eeuw voor Christus gevonden. De wierde van Ezinge is sinds die tijd onafgebroken bewoond gebleven, en is dan ook een goede plaats om uw bezoek aan het wierdendorp Garnwerd aan te vullen.