Wat is er te zien in Garnwerd?

garnwerd1Voor een dorpje met nog geen vijfhonderd inwoners is er zeer veel te zien in Garnwerd. Het dorp van zo’n 200 huizen telt niet minder dan 24 rijksmonumenten, en heeft de status van beschermd dorpsgezicht.

Allereerst is er de grond zelf. Garnwerd ligt namelijk op een wierde. Dit soort eeuwenoude vluchtheuvels, ook wel terpen genoemd, werden in het eerste millennium na Christus opgeworpen om de bewoners van het omliggend gebied een plek te geven om te schuilen tijdens hoogwater. Vaak werd uiteindelijk het dorp zelf op deze vluchtheuvel gebouwd. Zo ook in het geval van Garnwerd.

Bovenaan de wierde van Garnwerd vindt men de Sint-Ludgerkerk, een hervormde kerk en toren waarvan het oudste deel werd gebouwd in de 13e eeuw. Rondom de kerk loopt een smalle klinkerweg, de Burgemeester Brouwersstraat. Dit gezellig uitziende en door bomen omringde straatje is het smalste voor auto’s toegankelijke straatje van Nederland, en bestaat vrijwel geheel uit rijksmonumenten. In de oude pastoriewoning is nu een bed-and-breakfast gevestigd.

Rijdt u Garnwerd vanuit het westen binnen, dan is aan het eind van de straat meteen korenmolen De Meeuw te zien. Deze molen aan het Reitdiep, herbouwd in 1851, is elke zondag in bedrijf. Vanaf de molen heeft u een schitterend uitzicht over de omgeving. Aan het Reitdiep liggen ook eetcafe ‘t Woaterborgje en restaurant Garnwerd aan Zee. Bij deze laatste is er de mogelijkheid om uw boot aan te leggen naast een 19e-eeuwse tjalk, De Goede Verwachting, die door het restaurant zorgvuldig gerestaureerd is.

Lopend langs het Reitdiep richting het noorden passeert u de ijzeren ophaalbrug met aan de overkant de waterkering. Even verderop ligt het monumentale Café Hammingh. Bij dit café, al 150 jaar in bedrijf, kunt u in de mooi gerestaureerde huiskamer of op het ruime terras genieten van een hapje of drankje. Een onderdeel van Café Hammingh is ook de oude brugwachterswoning, een rijksmonument, die is omgebouwd tot comfortabele bed-and-breakfast.