Wat is de Burgemeester Brouwersstraat?

Rondom de oude Sint-Ludgerkerk ligt de Burgemeester Brouwersstraat, misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Garnwerd. Als u al wat heeft rondgekeken op deze site (bijvoorbeeld op de pagina ‘Wat is er te zien in Garnwerd?’) dan zal dit charmante straatje voor u geen onbekend terrein meer zijn. De Burgemeester Brouwersstraat is de hoeksteen van het Garnwerdse dorpskarakter en één van de belangrijkste redenen voor de status van Garnwerd als beschermd dorpsgezicht (zie ‘Garnwerd als beschermd dorpsgezicht’ op deze site).holland-1733284_960_720

Het straatje is genoemd naar burgemeester Justus Bartholomeus Brouwers, burgemeester van de gemeente Ezinge van 1813 tot 1840. Misschien is steegje een beter woord; de Burgemeester Brouwersstraat is namelijk het smalste voor auto’s toegankelijke dorpsstraatje van Nederland! Het grootste gedeelte van de gebouwen in de straat zijn gebouwd in de 18e eeuw na aanleg van het Reitdiep. Bijna alle huizen aan het weggetje zijn beschermd; het straatje, met een lengte van nog geen 200 meter, bevat namelijk niet minder dan 14 rijksmonumenten.

De Burgemeester Brouwersstraat begint achter Café Hammingh. Volgt u vanaf de brug over het Reitdiep de weg voor het café langs, dan komt u er vanzelf op terecht. Het oude schuurtje recht voor u (nummer 19) is al meteen het eerste monument. U passeert daarna een steegje aan uw rechterkant. Even verderop, waar de straat een bocht naar links maakt, vindt u in de bocht nummers 22, 24 en 26, alledrie monumenten.

Loopt u na de bocht rechtsaf, dan komt u in het smalste en bekendste stukje van de straat (alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer). De kleine arbeidershuisjes aan weerszijden met de oude lantaarnpalen en het vele groen geven dit stukje van de Burgemeester Brouwersstraat die knusse en pittoreske sfeer die Garnwerd zo uniek maakt. Even verderop bereikt u de Sint-Ludgerkerk (zie ‘De oude Sint-Ludgerkerk’ elders op deze site) met het wat ruimer opgezette deel van de straat rondom. De statige oude pastoriewoning, iets voor de bocht aan uw rechterhand, stamt uit 1889 en bevat een bed-and-breakfast.

Even verderop loopt u de straat weer uit, de Hunzeweg op, en verlaat u dit iconische stukje oud Groningen.