Korenmolen De Meeuw

323-collage2Aan het Reitdiep staat korenmolen De Meeuw, een in het oog springend onderdeel van Garnwerds ‘skyline’. Deze molen, die koren maalt en pelt, staat bovenop de Reitdiepdijk en is daardoor al van verre zichtbaar. Door de prachtige ligging aan het Reitdiep en het weidse uitzicht over de omgeving van Garnwerd is de molen één van de grootste toeristische trekpleisters van de omgeving.

De molen is achtkantig en heeft een vlucht (spanwijdte) van 20 meter. De stelling bevindt zich op bijna 7 meter boven de dijk. De steenkraan, de houten kraan waarmee de maalsteen verplaatst kan worden, steunt op een complete boomstam, met schors en al! Bij de ingang van het molenterrein liggen overblijfselen van de vroegere pelstenen.

De Reitdiepdijk, waarop de molen staat, werd in 1629 opgeworpen. Hoewel de provincie Groningen een verbod had uitgevaardigd op de bouw van nieuwe molens, bouwden de eigenwijze Garnwerders vrijwel meteen een molen op de dijk, die zij na luid protest mochten laten staan. De huidige molen werd gebouwd in 1851, nadat zijn voorganger was afgebrand. De opdrachtgever was bakker en mulder (molenaar) W.H. Pathuis. Hij liet de molen bouwen om graan te malen en gerst te pellen. De molen was in gebruik tot 1942, toen tijdens het malen een roede afbrak (één van de balken die de wieken van de molen vormen). Het jaar erna werd de roede hersteld door Adoper molenbouwer Bremer, die de molen de naam De Meeuw gaf. De molen werd in 1967-1969 na een periode van verval van de ondergang gered door een uitgebreide restauratie, en wordt sindsdien netjes onderhouden.

De molen maalt nog steeds af en toe onder toeziend oog van molenaar Alex Buist, en is te bezichtigen op zondag tussen 2 en half 6. In de molen bevindt zich een winkeltje met producten uit de regio en een Toeristen-Informatiepunt (VVV), waar u meer informatie over toerisme en recreatie in Garnwerd en omgeving kunt opdoen.