Het werk van Fritzi Harmsen van Beek

Fritzi.Harmsen...chris.van.houtsFritzi Harmsen van Beek was een Nederlandse schrijfster, dichteres en tekenares die haar laatste levensjaren doorbracht in Garnwerd. Hoewel zij een relatief klein oeuvre naliet, wordt haar werk door velen toch tot de beste en origineelste naoorlogse poëzie van Nederland gerekend.

Fritzi Harmsen van Beek (officieel Frederike Martine ten Harmsen van der Beek) werd geboren in 1927 en groeide op in het Gooise dorp Blaricum. Zij was de dochter van illustrator Eelco ten Harmsen van Beek, de vader van onder meer Flipje van Tiel. Haar moeder was Freddie Langeler, die haar man hielp met zijn illustraties voor met name kinderboeken en -tijdschriften. Op jeugdige leeftijd trouwde Fritzi met een Franse edelman. Maar toen haar ouders overleden en haar huwelijk op de klippen liep, vielen Fritzi en haar broer Hein in een wild leven, en joegen hun familiefortuin er snel doorheen.

In 1954 ontmoette Fritzi Remco Campert. Zij woonden in een door haar gekraakt landgoed, Jagtlust in Eemnes, en vormden om zich heen een kunstenaarskolonie. Daar leden ze een leven vol uitspattingen en feesten. Fritzi scheidde van Remco Campert in 1958 en had daarna allerlei wilde relaties met de keur van de naoorlogse schrijvers en kunstenaars, zoals Gerard Reve en Cees Nooteboom. In 1971 was het gedaan met de pret: Jagtlust werd ontruimd door de gemeente Amsterdam. Daarop legden een aantal bevriende schrijvers wat geld bijeen, en zo kwam Fritzi Harmsen van Beek in Garnwerd terecht. Zij woonde daar tot 2007 en verhuisde toen naar een verzorgingstehuis, waar zij in april 2009 overleed.

Fritzi produceerde in totaal drie dichtbundels; ‘Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten’ uit 1965, ‘Kus of ik schrijf’ uit 1975 en ‘Het kroost van Aagt Morsebel’ uit 1981. ‘Geachte Muizenpoot’ werd een literaire sensatie; recensenten noemden het volstrekt oorspronkelijke, onconventionele, groteske poëzie.

“Want tot verstommens toe is liefde hun te moede. Te moede is. Liefde mij te moede, is liefde mij… etc.”