Het Reitdiep bezoeken

big_a5ecc20d65a5d02b27607e1a464d0f5dWie vanuit de stad Groningen naar het noorden gaat, kan het niet ontgaan: wijde luchten, rust en stilte. Dit is het Reitdiepgebied, dat behoort tot de oudste cultuurlandschappen van Europa. Dit gebied met zijn wierden, dijken en sluizen en wordt al minstens 2600 jaar door mensen bewoond. En al duizenden jaren kronkelt zich tussen al dit moois het Reitdiep, waar de weidevogels nestelen in de kronkelende meanders.

Ooit verbond het Reitdiep Groningen met de zee, en was het zelfs de enige toegang tot Groningen via het water. Hoewel dit laatste sinds de aanleg van het Eemskanaal in 1876 niet meer het geval is en het Reitdiep zijn commerciële belang grotendeels verloren heeft, betekent dat niet dat de rivier niet meer belangrijk is voor de provincie Groningen. Het is namelijk nog altijd de belangrijkste afwatering voor de provincie, en het gemaal De Waterwolf, dat al even genoemd werd onder ‘Waar is Garnwerd?’ elders op deze site, pompt zijn water het Reitdiep in. Waar de naam ‘Reitdiep’ vandaan komt is overigens niet helemaal duidelijk; misschien stroomde de rivier ooit door ruisende rietvelden, of is de naam verwant aan het oud-Nederlandse woord reiten, dat ‘stromen’ betekent.

Het Reitdiep bezoeken kan op veel verschillende manieren. Zo organiseert de beheerder van het gebied, het Groninger Landschap, regelmatig excursies, te voet of met de kano en met een bekwame gids die u de grutto’s, reigers en kieviten aan kan wijzen. Het is ook mogelijk om een grote zeilboot te huren. De Willem Jacob, een klipper van 80 ton, organiseert tochten vanuit Groningen of Zoutkamp. Toch liever een motor? Rondvaartbedrijf Kool uit Groningen organiseert chartertochten door de stad en langs de Groningse waterwegen.

Als u het liever wat kleinschaliger wilt houden, kunt u ervoor kiezen een stille elektrosloep te huren bij Jachthaven Reitdiep in Groningen. Bootverhuur Lauwers ligt aan de rivier de Lauwers en verhuurt benzine- en elektrosloepen. Boten kunnen ook gehuurd worden bij Bootverhuur Groningerland in Warfhuizen.

Er zijn kortom genoeg mogelijkheden, en het Reitdiep leent zich heel goed voor elk bezoek.