Het gebied ten zuiden van het dorp

We hebben het op deze site gehad over Garnwerd, het Reitdiep en het gebied even ten noorden en westen van het dorp (zie ‘Wat is er te zien rondom Garnwerd?’). Het Pieterpad vervolgt zijn route vanuit Garnwerd naar het zuiden langs het Reitdiep en komt daarbij langs misschien wel het meest afgebeelde kerkje van Groningen, op de wierde van Oostum. Deze romanogotische kerk, gebouwd in de 13e eeuw, is zo opvallend omdat een deel van de wanden van de wierde werden afgegraven, waardoor de kerk op een steile heuvel staat, ver boven de open omgeving. De kerk werd veel afgebeeld door schilders van kunstenaarsvereniging De Ploeg, die al vaker op deze site genoemd is (zie bijvoorbeeld ‘Wie was Jan van der Zee?’ en ‘Bijdragen van Johan Dijkstra’).

Even ten westen van Oostum ligt de Medenerstilsterpolder, een broedgebied voor vogels, doorkruist met tientallen sloten en zo plat als een pannenkoek. Het dorpje Fransum, dat in deze polder ligt, heeft weer zo’n typisch wierdenkerkje met de oudste bakstenen preekstoel van Nederland.holland-1878937_960_720

Even ten zuiden van Fransum ligt het dorp Aduard. Dit dorp, dat onder andere de thuisbasis is van Herberg Onder de Linden, een restaurant met een Michelin-ster, is ontstaan rond het klooster dat daar in 1192 werd gesticht. Dit klooster, de abdij Ad Sanctum Bernardum waar Aduard zijn naam vandaan heeft, was in zijn bloeitijd één van de grootste abdijen van Europa. Het was gevestigd in het natte kweldergebied. De 100 monniken en 500 lekenbroeders van het klooster hebben zich vanaf het begin af aan ingezet voor de bedijking en inpoldering van het gebied, en hebben zo een grote invloed gehad op het landschap van West-Groningen. Het klooster, dat op zijn hoogtepunt meer dan 6000 hectare bezat, werd in 1580 verwoest. Van het klooster van Aduard is helaas alleen het hospitium nog over.

Nog verder naar het zuiden gelegen ligt de stad Groningen, binnen fietsafstand van Aduard, Fransum, Oostum en, ja, Garnwerd. Vanuit Groningen kunnen al deze prachtige dorpjes dus gemakkelijk bereikt worden.