garwerd-hamminghGarnwerd is een oude plaats in het rustieke noorden van Groningen, op een wierde aan het Reitdiep. Met een oppervlakte van slechts 18 hectare en een inwonertal van 430 is het natuurlijk gemakkelijk om te spreken van een dorp, en niet eens een erg groot dorp. Toch is dat niet het hele verhaal. Garnwerd is namelijk niet zomaar een dorp; op deze plaats wonen al duizenden jaren mensen, en ook vandaag de dag woont er nog een bonte mix van jong, oud, geboren en getogen, en import.

De bewoners van Garnwerd hoeven zich niet te vervelen; er is een actieve dorpsvereniging, die veel evenementen organiseert. De twee zangkoren in het dorp, het Lichtekoor en de Garnwerder Sjanters, tellen een groot aantal leden. Er kan gevolleybald worden, geklaverjast, geriskt. Er zijn orgelconcerten en huiskamerconcerten, lange-afstandswandeltochten, braderieën en klusinitiatieven. In de winter kan er geschaatst worden op Garnwerds gezellige schaatsbaan.

Want Garnwerd mag dan klein zijn, het is in veel opzichten het centrum van de omgeving. De openbare basisschool ‘Kromme Akkers’ geeft les aan bijna 70 kinderen, niet alleen uit het dorp zelf maar ook uit de buurtschappen en boerderijen in de omgeving.

Waar het kleine dorpje echter vooral een grote rol speelt, is op het gebied van toerisme. Zeker na de opening van een sectie van het bekende lange-afstandswandelpad (LAW), het Pieterpad, krijgt dit dorp bezoekers uit alle windstreken. Toeristen kunnen terecht bij de drie horecagelegenheden die de stad rijk is of kunnen naar de oude korenmolen, ‘de Meeuw’, of de 13e-eeuwse Sint-Ludgerkerk bewonderen, al dan niet onder begeleiding van een dorpsgids. Slapen kan in één van de vele bed-and-breakfasts. Het dorp aan het Reitdiep heeft de status van beschermd dorpsgezicht en is dan ook zeker een bezoek waard. Dit kan zelfs met de boot over het Reitdiep.

Garnwerd is dus een dorp, maar is dankzij al deze activiteiten, evenementen en bezienswaardigheden is het toch een belangrijk centrum in zijn regio.